Processons úniques
Bossòst és l’únic poble de la Vall d’Aran que ha conservat les processons de Setmana Santa, de les quals tenim constància, almenys, d’ençà de 1879. Unes processons estimades pels veïns i veïnes, dels quals hi participen més de 200, i reconegudes arreu. Gràcies a l’esforç de la seva associació, cada any podem assistir a les de Divendres Sant (Via Crucis, al matí; i Sant Enterrament, a la nit) i Diumenge de Pasqua (Sant Encontre), en un esdeveniment molt consolidat i ampliat els últims temps.
Una de les últimes incorporacions és el pas de la Verge de la Misericòrdia, bell, colpidor i excepcional, portat íntegrament per dones, convenientment caracteritzades en la dignitat d’aquesta dolorosa davant el sofriment i la pèrdua. Aquest forma pat d’unes processons ja prou singulars, com també n’és, de singular, i joiosa, la del Sant Retrobament entre el Ressuscitat i la Mare Verge.
El Crist natzarè de l’Esperança, adquirit també recentment, completa les novetats d’una Setmana Santa que manté la tradició en diàleg amb la modernitat. A més, tant les processons i els oficis compten amb la participació particular d’un grup d’armats.
En aquestes celebracions, destaca el Monument de Dijous Sant, un bé preuat que s’ubica al presbiteri i reconegut en la declaració de l’església com a Bé Cultural d’Interès Nacional, l’any 2015.
La Setmana Santa de Bossòst esdevé així un element patrimonial que cal preservar tant pel seu arrelament com per la seva rellevància turística i cultural.