Troben una antiga església a la Cova de Bossòst

Els treballs de neteja i consolidació de les runes del castell permeten descobrir un petit temple possiblement preromànic

Els treballs de neteja i consolidació de les runes del castell medieval de la Soala de Casteràs, a Bossòst, han permès la descoberta d’una antiga capella, possiblement preromànica, a la boca de la cova, situada a sota de l’antiga fortificació. El petit temple es trobava a més d’un metre sota terra. L’actuació arqueològica ha tret a la llum la base de la planta, amb un absis, una entrada i la plataforma de l’antic altar. A més, al costat es troben les restes d’un mur perimetral, que segurament envoltava tot el conjunt, format pel castell i una torre, dalt del turó de la cova, i l’església, a sota. Aquest temple estaria dedicat a Santa Eulària, advocació que ja indica la seva antiguitat, ja que es vincula directament amb una implantació castrense.

Els tècnics treballen amb la possibilitat de l’existència d’un assentament poblacional, origen fins i tot del poble de Bossòst, donades les bones condicions d’orientació sudest, encarada vers la solana, amb filtracions d’aigua i punt visible connectat amb els altres castells de la zona. Aquesta situació estratègica ha convertit aquest indret en un refugi al llarg del temps. Un dels últims usos de què es té constància fou durant l’ocupació d’Aran pel maquis i els militars del règim franquista.

Aquesta actuació, valorada en 12.000 euros, és promoguda per l’Ajuntament de Bossòst, després d’efectuar una primera fase de neteja i delimitació del castell. Aquesta nova fase s’ha desenvolupat durant aquesta tardor i ha rebut una subvenció de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, de la Diputació de Lleida.

L’alcalde, Amador Marqués, considera aquesta troballa “una bona notícia que confirma l’existència de la capella més antiga de Bossòst, a l’entrada de la cova natural més gran de l’Aran”. L’Ajuntament va il·luminar l’indret el passat mes de juny. “Ara treballem per promoure, consolidar i senyalitzar tot el conjunt del castell i l’ermita com un dels llocs d’interès patrimonial més rellevants de Bossòst i l’Aran”, ha anunciat.

Comment (1)

 1. Josep Sansalvador Castellet  |  

  Benvolguts, enhorabona per la intervenció arqueològica que heu dut a terme en aquest lloc i per haver tret a la llum la resta de la planta de l’església de Santa Eulària, però els informo que aquestes restes ja estaven documentades, inventariades i fotografiades per l’Arxiu Gavín el juny del 1974, a mes va sortir publicada al volum 2 de l’Inventari d’Esglésies de Josep Mª Gavín l’any 1978 a la pàgina 219; actualment es poden consultar aquestes fotografies a la seu de l’Arxiu Gavín al Monestir de les Avellanes (Os de Balaguer) Noguera.
  També ha sortit publicada al llibre “Esglésies Romàniques Catalanes-Guia” de Vicenç Buron l’any 1977 i 1980 a la pàgina 330.
  Igualment, un servidor, va fotografiar les restes l’any 1990 durant el treball d’actualització de l’Inventari d’Esglésies de la Val d’Aran, per tant no es pot dir que “troben una antiga església” perquè ja estava “trobada”
  Josep Sansalvador Castellet
  Arxiver de l’Arxiu Gavín de les Avellanes
  arxiugavin@maristes.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *