L’Ajuntament proposa declarar la Setmana Santa de Bossòst com a festa patrimonial d’interès nacional

També vol reemprendre el tràmit per catalogar l’església romànica com a Bé Cultural d’Interès Nacional-Monument Històric

L’Ajuntament de Bossòst té previst demanar, a la propera sessió plenària, la declaració de les processons i el monument de la Setmana Santa com a Festa i Element Festiu Patrimonials d’Interès Nacional. La proposta, adreçada al Departament de Cultura de la Generalitat, “pretén protegir, conservar i promoure la tradicional Setmana Santa de Bossòst pel seu arrelament històric a la població i la seva projecció i rellevància turístiques i també territorials, tant a la Val d’Aran com als territoris fronterers del Comenge occità i el Pirineu central”, segons ha explicat el tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Amador Marqués.

La Setmana Santa de Bossòst manté les úniques processons que es conserven a l’Aran i que cada any tenen lloc el Divendres Sant (Via Crucis al matí, i Sant Enterrament a la nit) i el Diumenge de Pasqua, amb el Sant Retrobament entre Jesús i Maria. A més, tant les processons i els oficis de Dijous Sant, Divendres Sant i Diumenge de Resurrecció compten amb la participació particular d’un grup d’armats. Les processons són datades de 1879.

En aquesta celebració, destaca especialment el Monument de Setmana Santa, també conegut com a Monument de Dijous Sant, que s’ubica expressament al presbiteri de l’església per a les celebracions de Dijous Sant i Divendres Sant. Es tracta d’un monument força excepcional a Catalunya l’origen del qual se situa a finals del segle XVI i principis del XVII. És compost per una façana, els laterals i un plafó, conformats en forma d’absis per un total de set peces i decorats amb teles pintades al tremp, on es representa Déu creador i escenes del Sant Sopar i la Passió (martiri de Crist, via crucis, crucifixió, resurrecció) així com elements decoratius que omplen l’espai.

D’una altra banda, l’Ajuntament vol reemprendre la tramitació per tal de catalogar l’església de la Purificació de Maria, del segle XII, com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la seva classificació de Monument Històric, d’acord amb la proposta plantejada l’any 2009 per protegir i promoure l’exemplar més pur del romànic aranès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *